неділю, 17 січня 2010 р.

Лампи.

Постало питання про вибір ламп для вітальні. Провівши дослідження виявив таке:

1. Вибирати слід серед наступних виробників:
- Osram;
- Delux;
- Philips.
Можливо є й інші виробники еквівалентної якості, але ці -- гарантовано якісні.

2. Компактні люмінесцентні лампи (КЛЛ)дають в 5 разів більше світла, ніж звичайні лампи розжарення (ЛР). Тобто, щоб отримати еквівалент 2*100 Вт ЛР, мені потрібно приблизно 3 КЛЛ по 13 Вт.

3. На КЛЛ дають гарантію на 3 роки при напрацюванні до 6 років. При цьому є "надживучі" лампи з життям до 15 років (наприклад Osram Dulux EL Longlife 15Вт 827 E27). Недолік -- в 5 разів більша ціна. Вигідно, лише для установки в важкодоступні місця (напр. в холах готелів чи т.п.)

4. Необхідно враховувати колір світла (2700K, 4200K, 6200K), цоколь, форму та розмір під конкретну інсталяцію. Також варто звернути увагу на індекс кольоропередачі Ra (тобто, наскільки спектр світла близький до спектру світла сонця, і, відповідно, наскільки натурально виглядатимуть кольори предмеів, що освітлюються). Він повинен бути >80. Цей параметр особливо важливо враховувати при рішенні освітлення в друкарнях, художніх майстернях.
Також є лампи зі спеціальними кольором та спектрами --

5. Випускаються лампи з т.зв. дімуванням (dimming), тобто можливістю плавного регулювання яскравості. Є варіанти з 2-х ступеневим дімуванням, без необхідності монтувати додаткове обладнання (перемикання яскравості здійснюється шляхом вимикання і наступного швидкого вмикання). Представник -- OSRAM DULUX EL VARIO

6. Випускаються КЛЛ з автоматичним вмикачем залежно від освітленності. OSRAM DULUX EL SENSOR

7. Ціни http://sofit.com.ua/downloads/

8. Зручний каталог по лампам Osram

9. Радіоелектроніка-світло

10. І, наостанок, міфи про КЛЛ

Немає коментарів: